Triggerpoints, wat zijn dat? En heb jij die?
Triggerpoints, misschien weet je al wat het is, misschien ook niet.
Ik noemde dit woord ‘triggerpoints’, ook wel Myofasciale Triggerpoints of op z’n Nederlands ‘spierknopen’ genoemd, al een paar keer in een eerdere blog. Maar wat zijn dat, triggerpoints?
Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Ze kunnen in elke spier in je lichaam voorkomen.
Een spier bestaat uit heel veel kleine spiervezeltjes.
Bijna iedereen heeft wel eens kramp gehad in zijn kuit of in zijn voet. Op zo’n moment verkrampt de hele spier.
Maar het kan dus ook dat enkel een spiervezel in de spier verkrampt. Dat is dan een microverkramping, oftewel een triggerpoint.
Omdat een spier meerdere spiervezels in één spier heeft, kan het zo zijn dat meerdere spiervezels in één spier microverkrampingen hebben.
Zo’n microverkramping voelt aan als een kleine verharding in de spier, vaak ongeveer zo groot als een erwtje of speldenknop.
Wanneer er zo’n microverkramping oftewel triggerpoint in zo’n spiervezel zit, rekt dat de rest van deze spiervezel uit.
Zie het als een elastiekje in de vorm van een touwtje. Je houdt in beide handen een uiteinde van dit elastiekje vast. Vervolgens leg je een knoop in het midden van het elastiekje en pakt het opnieuw vast met beide handen. Het zal nu moeilijker zijn om de handen op precies dezelfde afstand van elkaar te houden als net. Dit omdat door de knoop het elastiekje aan beide uiteinden trekt omdat het verkort is en de rest van het elastiekje (spiervezel) moet nu dus uitrekken om toch aan diezelfde afstand tussen beide handen te komen als net.
Zo’n strakke spiervezels kun je vaak voelen in je spier als een strakke streng spierweefsel, het voelt een beetje aan als een dunne pees.
Hoe meer spiervezels in een bepaalde spier deze microverkrampingen/triggerpoints hebben, hoe strakker de spier staat. Dat voel je ook vaak dat je spier hard en strak aanvoelt.
Hoe ontstaat zo’n triggerpoint dan?
In mijn vorige blog vertelde ik al uitgebreid over wat één van de aller aller ALLERgrootste oorzaken is voor het ontstaan van triggerpoints. Maar hier zijn nog een paar mogelijke veroorzakers en/of triggers:
– ongunstig gebruik van spieren
– verkeerde stand of beweegpatroon van gewrichten
– overbelasting & oververmoeidheid
– een ongeluk (bijv. whiplash)
– onderbelasting zoals gips of een zittend beroep
– slechte ademhaling
– ziekten
– stress
– ongezond voedingspatroon
– slechte leefomgeving
– aanwezigheid van andere triggerpoints
Het lichaam heeft een GIGANTISCH zelf herstellend vermogen en zal over het algemeen in al deze gevallen gewoon weer snel herstellen, door bijvoorbeeld rust te nemen, de overbelasting weg te nemen of je voedingspatroon aan te passen. Deze klachten zullen dus over het algemeen nooit langer dan 6 tot uiterlijk 12 weken duren.
MAAR wanneer je zenuwstelsel overactief of verstoord is door oa het onbewust onderdrukken van emoties (waarover ik dus meer vertel in een vorige blog), dan kan dat er voor zorgen dat de klachten chronisch worden. Én dus ook in stand worden gehouden doordat dit onbewust onderdrukken van emoties niet aangepakt wordt. En dit is dus bij meeste mensen met chronische pijnklachten echt aan de hand. Daarom verlichten of verhelpen fysieke behandelmethodes vaak maar kort.
De vorming van triggerpoints bevinden zich dus ergens midden in de keten van reacties die plaatsvinden bij het ontstaan van pijnklachten:
De dreiging (bijv onbewuste onderdrukte emoties die naar het bewuste dreigen te komen) -> de spanning op het zenuwstelsel neemt toe -> meer spanning op het bindweefsel (fascia) -> verstoorde balans tussen trek- en drukbelastingen van de verschillende structuren (zoals spieren, pezen, bindweefsel, botten) in het lichaam -> slechter functionerende gewrichten of organen –> vorming triggerpoints –> vernauwing van bloedvaten (vasoconstrictie) –> slechtere doorbloeding –> minder voedingsstoffen –> minder zuurstof –> energiecrisis, productie van pijn- en afvalstoffen –> verlaging pH waarde (het wordt zuurder) –> gevoeligere zenuwuiteinden –> sneller pijn/spanning –> extra \’beschermende\’ activiteit zenuwstelsel –> opnieuw toename spanning zenuwstelsel etc.
Dat betekent dus ook dat enkel het behandelen van triggerpoints, NIET het GEHELE probleem oplost. De triggerpoints komen dus elke keer weer terug.
MAAR het behandelen van triggerpoints kan wel TIJDELIJK verlichting geven. (enkel de mensen die een Pijnvrij Reset Traject bij me volgen of gevolgd hebben mogen dit NIET meer doen en zij weten en snappen ook heel goed waarom, dus mocht je dit lezen als cliënt; ik waarschuw je! ?)
Het behandelen van triggerpoints is net als vele andere fysieke behandelmethodes een goede tijdelijke oplossing maar geeft meestal geen langdurig blijvend resultaat. Wanneer je kijkt in bovenstaand overzichtelijk weergegeven ontstaan van pijnklachten kun je concluderen dat vrijwel al deze fysieke behandelmethodes hun uitwerking ergens hebben midden in de hele keten van reacties die plaatsvinden. Maar al die stappen ervoor doen meeste behandelaars niks mee. Er lopen niet voor niks nog steeds zo’n 5 miljoen (!!!) mensen in Nederland met chronische pijn rond!
Wat zijn de symptomen van triggerpoints?
Wanneer je op een triggerpoint drukt is dit pijnlijk. Dit kan lichte pijn zijn of zeer erge pijn waarbij je het amper lichtjes aan kunt raken.
Het meest kenmerkende van triggerpoints is dat ze uitstralende pijn geven naar een andere plek in het lichaam.
Bijvoorbeeld: wanneer je lage rugpijn hebt, kan dit oa komen van triggerpoints in je bilspieren, buikspieren en zelfs…ja echt…vanuit je kuitspieren. Dus enkel je rug behandelen geeft dan vaak niet het gewenste resultaat, omdat je de triggerpoints in die gebieden niet behandeld hebt.
Daarnaast is een ander kenmerk van triggerpoints dat de pijn soms ook kan verspringen naar een andere plek.
Dit zijn een aantal symptomen die je mogelijk zou kunnen ervaren wanneer je triggerpoints hebt:
– wanneer je op zo’n punt drukt voel je een lokale, diepe pijn.
– continue pijn, zelfs zonder druk op de triggerpoint
– uitstralende pijn
– scherpere pijn bij bewegen
– een voelbaar knobbeltje soms in combinatie met een verharde streng
– stijfheid
– bewegingsbeperking
– verminderde spierkracht
– inklemming van zenuwen of bloedvaten
– gevoelloosheid
– tintelingen, prikkelingen
– hyper gevoeligheid
Actieve triggerpoints zijn vaak de boosdoener voor het veroorzaken van pijn en overige symptomen bij oa deze diagnoses:
– Achillespeesontsteking
– artritis
– bijholteontsteking
– bursitis
– carpaal tunnel syndroom
– compartiment syndroom
– endometriose
– fasciitis
– fibromyalgie
– frozen shoulder
– hernia
– hielspoor
– ischias
– jicht
– migraine
– oorsuizen / tinnitus
– osteoartritis
– peesschedeontsteking
– perifere neuropathie
– piriformis syndroom
– RSI
– restless legs
– shin splints
– spit
– tendonitis
– tennisarm
– golfelleboog
– vertigo
– verzwikking
– whiplash
– en nog veel meer! Triggerpoints kunnen overal in het lichaam voorkomen dus kunnen zorgen voor zowel rugpijn, nekpijn, schouderpijn, hoofdpijn, kaakpijn, armpijn, beenpijn, heuppijn, romppijn, borstpijn, buikpijn, voetpijn etc etc.
Toen ik in mijn eigen pijnperiode in 2013 aan de slag ging met het behandelen van mijn triggerpoints verminderde mijn pijn echt drastisch! MAAR waar ik ook achter kwam, was dat het maar tijdelijk hielp, net zoals al die andere behandelmethodes… Maar het was wel het allerbeste wat ik tot dusver had gevonden na 3 jaar lang zoveel geprobeerd te hebben. En ik kon niet begrijpen dat NIEMAND mij hierop gewezen had! Daarom wijs ik jou er nu op. En omdat er zo weinig behandelaars waren die dit aanboden, ben ik mij gaan omscholen en dit zelf aan gaan bieden. Eerst enkel het behandelen van de triggerpoints, met dus regelmatig enkel een tijdelijk resultaat. Later en nu volledige op maat gemaakte trajecten waarin alle oorzaken meegenomen worden welke mogelijk de veroorzaker zijn voor het ontstaan van deze triggerpoints, zodat de pijn echt blijvend weggaat.
En in dit geval hoeven dus de triggerpoints niet meer behandeld te worden! Omdat de oorzaak voor het ontstaan van de triggerpoints weggenomen wordt, verdwijnen de triggerpoints vanzelf!
Wanneer je dus uit bent op een tijdelijke oplossing voor je pijn en niet de intentie hebt om blijvend pijnvrij te willen worden is het behandelen van triggerpoints een prima oplossing. Hoelang verlicht het dan? Nou voor de één is dat een paar uur, voor de ander een paar dagen, voor de ander een paar weken, voor de ander een paar maanden…
Maar wanneer je echt blijvend van je pijn af wilt en dus wil voorkomen dat de triggerpoints en je pijn elke keer terugkomen, is er veel meer nodig om exact al de oorzaken weg te nemen waardoor er überhaupt triggerpoints en pijn ontstaan in je lichaam. Triggerpoints zijn een gevolg, ze zijn niet de oorzaak. Het behandelen van triggerpoints is symptoombestrijding, geen oorzaak bestrijding. Triggerpoints hebben een functie. Het lichaam vormt deze namelijk juist ter bescherming van verdere schade of pijn in het lichaam, dus wanneer je deze triggerpoints weghaalt, zonder de oorzaak voor het ontstaan van deze triggerpoints weg te halen, haal je dus de natuurlijke beschermreactie van het lichaam weg!
Want zoals gezegd hierboven, één van de hoofdoorzaken voor het ontstaan van triggerpoints is het onbewust onderdrukken van emoties!
Dus helpt niks, zelfs het behandelen van triggerpoints niet, dan weet je dat er meer aan de hand is!